DDISKF-ova Međunarodna speleoronilačka ekspedicja,,Plaščanske nimfe 2023“

DDISKF-ova Međunarodna speleoronilačka ekspedicija ,,Plaščanske nimfe 2023“ pod vodstvom Tihomira Kovačevića- Tihija završila je 2. kolovoza – nakon 2 tjedna speleoloških i speleoronilačkih istraživanja na području Plaškog i okolice. Cilj ekspedicije bio je nastaviti istraživanje jezera Sinjac, koji je među 15 najdubljih krških izvora u svijetu, Grbine pećine, koja je jedan od dubokih krških izvora Hrvatske i od prošle godine novi i po prvi put zaronjeni izvor rijeke Vrnjike, a duljine je više od 500 metara te 87 metara dubine. Dodatna posebnost ovog krškog fenomena je ta što je u objektu zabilježena čovječja ribica.

Tijekom ekspedicije održana je i likovna kolonija, koju je naša predstavnica TZP-a vodila u obilazak prirodnih i povijesnih ljepota Plaškog, te omogućila da desetak umjetnika kroz tri dana prenesu svoj doživljaj istih na platno. Nastali radovi bili su predstavljeni na otvaranju izložbe likovne kolonije gdje su ujedno načelnik Pero Damjanović i voditelj istraživanja Tihomir Kovačević-Tihi otvorili službeni početak ekspedicije.

23.srpnja na jezeru Sinjac otkrivena je informativna ploča s podacima i rezultatima istraživanja ovog prirodnog fenomena. Na ploči se nalaze fotografije podvodnih kanala i živog svijeta, prikazana je i priča o istraživanjima Sinjca od 1984. – 2016. Čast za otkrivanje informativne ploče imao je talijanski speleoronilac Luigi Casati, a upravo on je postigao rekordni zaron od 203 metra u Međunarodnoj speleoronilačkoj ekspediciji ,,Kamena galaksija-Zrmanja 2016“.

Organizatori ovog događaja bili su Dinaridi – Društvo za istraživanje i snimanje krških fenomena, PD Plaške Glave koji su ujedno zaslužni za uređenje okoliša samoga jezera i Općina Plaški.


Posted

in

by

Tags: